Historie

Stork IMM heeft haar wortels in de in 1868 opgerichte machine fabriek Stork & Co. in Hengelo. Bekend werd Stork om haar robuuste machinebouw in stoommachines, dieselmotoren, pompen, etc. Geliefd werd Stork om haar sociale karakter met o.a. het eerste pensioenfonds.

Stork IMM: over ons

Spuitgietmachines

De Koninklijke Machinefabriek Gebr. Stork & Co NV, het oorspronkelijke moederbedrijf van SPM, produceerde tot in de jaren zestig van de vorige eeuw zeer grote (10.000 pk per cilinder) en kleine dieselmotoren. Vanwege de harde concurrentie op de wereldmarkt voor scheepsmotoren, met name uit Japan, was het niet langer rendabel om in deze branche verder te produceren. Stork probeerde nieuwe activiteiten te vinden voor de grote groep vaklieden die tot dan toe aan de bouw van deze zware machines had gewerkt.

Het oog viel op de kunststoftechnologie, en met name de spuitgiettechnologie.

Een aantal Duitse machinebouwers waren op dat moment al zeer aktief in de ontwikkeling van spuitgietmachines. Bij een andere werkmaatschappij van Stork werden destijds al installaties gebouwd, welke d.m.v. extrusieblazen, kunststof flessen voor de zuivelindustie maakten. Men kwam in contact met een Amerikaans bedrijf Reed Corp. en begon onder licentie met de bouw van spuitgietmachines tot een sluitkracht van 700 ton.
De eerste machines waren in grote lijnen een kopie van de Amerikaanse machines. De sporen van deze machines zijn nog terug te vinden in de huidige range, bijvoorbeeld de schroefdiameters in de omgerekende inch maten van de Reed machines.

De Stork Reed TD machines werden tot op het kleinste onderdeel door Stork geproduceerd, men had immers een zeer uitgebreid machinepark. Zo was er een grote portaalfrees waarop voorheen de grote carterfundaties voor de grote dieselmotoren werden bewerkt, en er was een gieterij welke zeer grote gietstukken kon vervaardigen. De machines werden als standaard machines in serie gebouwd. Op de machinemarkt ging het na een aantal voorspoedige jaren, in de concurrentie met de andere leveranciers minder goed, de TD range kon niet langer mee. De technologische voorsprong van de Europese machinebouwers op de Amerikaanse machines was voor de afnemers van groot belang voor de leverancierskeuze.
SPM starte de ontwikkeling van een eigen machine, de ST range, waarin alle ervaringen met de TD range werden toegepast in een machine­ontwerp welke op economische wijze kon worden geproduceerd. Deze machines werden nu op klantspecificatie gebouwd. De ST range, gebouwd tot een sluitkracht van 1200 ton, is een belangrijke basis geweest voor de ontwikkeling van het huidige bedrijf. Met de ontwikkeling van de SX serie midden jaren negentig werd de stap naar de huidige lijnen gezet. In 2013 introduceerden we vier specialistische machine lijnen: de Food-line, de Pail-line, de Crate-line en de Pot-line zijn speciaal ontwikkeld voor het doel waarvoor ze gekocht worden.

Van pionier tot toonaangevend producent, niet alleen door aan de toenemende vraag naar spuitgietmachines te voldoen, maar ook door mee te denken met de opdrachtgevers, machines te ontwikkelen, de engineering te verzorgen en te produceren. De complete serviceverlening op deze machines is van cruciaal belang voor de gebruiker, in het streven het maximale rendement op de investering te maken.

De Stork spuitgietmachine werd altijd al gekenmerkt door haar robuuste bouw. Ontwikkelingen op het gebied van besturing en aandrijving maakte de Stork spuitgietmachines bij uitstek geschikt voor de markt, waar productie, snelheid en betrouwbaarheid essentieel is, in het verdien model.

De Stork spuitgietmachine is bij uitstek een snelloper.